Osteoleida אוֹסְטָאוֹלֵידָה
אוסטאופתיה לילדים-אמהות
Pamela Benibri
Perinatal osteopathic medecine
osteopath D.O-lecturer
גופנפש ואוסטאופתיה
רבות מדובר על הקשר בין הגוף לנפש ולאחרונה הבנת הקשר התעצמה והטיפול משתנה בהתאם למצב.
ברפואה הסינית, לכל אלמנט יש את הצבע שלו ההיבט הפיזי, מנטלי, רגשי ואנרגטי. ברפואה המערבית, רק לאחרונה, התחילו לקשר את המצב הרגשי מנטלי שלנו, למצב הגופני.
מצב פסיכוסומטי
המילה "פסיכוסומטי" ( פסיכו – נפש, סומה – גוף ) שהיתה שגורה עד לא מזמן על פי הרופאים ותארה מצב גופני שהוא בכלל תולדה של מצב נפשי, עשתה עוול גדול להרבה אנשים שהסבל הפיזי שלהם היה אמיתי לגמרי וחוסר ההבנה של הקשר בין הנפש לגוף, מנע מהם טיפול נכון.
לאחרונה הבנת הקשר התעצמה והטיפול משתנה בהתאם למצב.
בואו ונסתכל על פן מסויים של התגובות הגופניות שלנו המלוות מצבי נפש שונים .
אציין כאן שני גורמים הקשורים האחד בשני המשפיעים על התגובות הפיזיות שלנו בזמן מצבי עקה – סטרס או לחילופין במצבים של רגיעה ונינוחות .
הורמונים ומערכת העצבים האוטונומית.
קצת אנטומיה והסבר על איך המנגנון הזה עובד, לא להבהל
מהו בעצם הורמון?
לפי ויקיפדיה, הגדרת ההורמון היא :
"הורמון הוא חומר כימי המופרש על ידי תא, בלוטה או איבר בגוף ושו לח הודעות המשפיעות על תפקוד מערכות או איברים שונים באורגניזם. נדרשת רק כמות קטנה של הורמון כדי לשנות את חילוף החומרים של התאים הקולטים את ההורמון, שליח כימי המעביר אותות מתא אחד למשנהו".
מהי מערכת העצבים האוטונומית?
בגוף שתי מערכות הפועלות ומגיבות לסביבה בצורה עצמאית.
המערכת הסימפטטית הפועלת בזמן מצוקה והמערכת הפארא סימפטטית הפועלת בזמן מנוחה. מערכות אלו לא פועלות יחד,
כאשר המערכת הסימפטטית עובדת, מערכת שאמונה על תגובת Fight flight & freeze, העיכול משתהה, לחץ הדם עולה כמו כן הדופק, הסימפונות מתרחבים, הנשימה שלנו מואצת והגוף נדרך .
כאשר המערכת הפארא סימפטטית עובדת, הגוף נכנס למצב של Rest & digest, יותר דם עובר למערכת העיכול, הגוף נינוח, מערכת החיסון שלנו עובדת, לחץ הדם יורד והדופק גם כן.
מערכת העצבים האוטונומית מאופיינת בהפרשות הורמונליות מסויימות התואמות את המצבים – רגיעה או לחץ.
אז לפני שנצלול הלאה, הנה וידאו עם הסבר יותר מעמיק למתעניינות
מנגנון הנפש
בואו נחזור אל הנפש. כאשר משהו מלחיץ אותנו, הגוף מפריש הורמונים המאפיינים מצבי לחץ. אחד ההורמונים המאפיינים את המערכת הסימפטטית הוא הקורטיזול.
לקורטיזול כהורמון, יש תפקידים שונים במערכת הזאת, אציין שניים מהם:
-
העלאת רמת הסוכר בדם - כאשר אנחנו בורחים ממשהו, או צריכים לפעול במהירות, השרירים זקוקים לעוד גלוקוז על מנת לפעול כמו שצריך, הקורטיזול גורם לעלייה של רמת הסוכר בדם על מנת שהשרירים יהיו מוזנים בצורה טובה יותר למרות שאנחנו לא יכולים לאכול.
-
הורדת המערכת החיסונית - כאשר אנחנו נדבקים בווירוס והגוף נלחם במחלה, ישנה עלייה של חום. חלבונים, בחום שמעל 41 מעלות מתחילים תהליך של קרישה בדיוק כמו ביצה המתבשלת ונקרשת. על מנת שהחום לא יעלה לרמות מסוכנות, הקורטיזול גורם לוויסות והורדה של התגובה החיסונית.
מהו לחץ המפעיל את המערכת הסימפטטית?
מהו לחץ המפעיל את המערכת הסימפטטית? קרוב משפחה חולה? אימונים ממושכים למרתון?
גם וגם.
הגוף לא יודע ממה נובע הלחץ, אבל התגובה לשני סוגי הלחץ, הלחץ הטוב והלחץ הרע – זהה.
זו הסיבה שאנשים המטפלים בקרוביהם החולים לאורך זמן, עלולים לפתח סוכרת, בגלל עליה של רמת הסוכר בדם כמו שהזכרתי וכמו כן יכולים גם להיות חשופים יותר לזיהומים.
זו גם הסיבה שבאופן פרדוקסלי, בסוף אימונים למרתון, או לכל יעד ספורטיבי אחר המצריך אימונים אינטנסיביים לאורך זמן, האדם המתאמן במשך חודשים, נמצא בכושר שיא ומרגיש מצוין, נמצא במצב בו מערכת החיסון ירודה וחייב להיזהר שלא להיות בקרבת אנשים חולים.
אוסטאופתיה ולחץ
אז... איך האוסטאופתיה נכנסת לתמונה .
בטיפול אוסטאופתי, אנחנו מרגיעים את המערכת הסימפטטית ומגבירים את היכולת של המערכת הפארא סימפטטית לפעול. אנו עושים זאת על ידי אוסטאופתיה קרניאלית ועבודה על האזורים בגוף, בהם נמצאים מצבורי העצבים הקשורים לפעילות הגוף בזמן לחץ.
לטפל בעצמנו חשוב לא פחות מלטפל במי שנמצא לידנו. הטיפול באדם קרוב לאורך זמן, יוצר לחץ מתמשך נפשי המתבטא כמו שציינתי ברמה הפיזית. אנו עלולים למצוא את עצמנו חסרי בריאות טובה כתוצאה מטיפול ממושך באדם קרוב והזנחת ה"אני".
ולספורטאיות שבינינו, אימונים ליעדים כמו מרתון או איש ברזל, עלולים לגבות מחיר בריאותי שיכול לעלות לנו בחולי ביום התחרות עצמה. על ידי טיפול אוסטאופתי, אפשר להקטין את הפרשת הורמוני הסטרס ועל ידי כך לשפר את עמידות המערך החיסוני שלנו גם במהלך חודשי אימון אינטנסיביים.