top of page
אישה הסובלת מסימפיזיוליזיס

סימפיזיוליזיס - אוסטאופתיה לנשים בהריון

במהלך ההריון גוף האישה עובר שינויים מהותיים, שרובם מתרכזים באזור האגן, הגוף נהיה גמיש יותר על מנת להכיל את ההריון הגדל ולעתים נוצרים כאבים כתוצאה מכל השינויים הללו, הגדילה של הגוף, יציבה לא נכונה, עבודה מרובה ועוד. לאוסטאופתיה יש את הכלים לבחון, לעזור ולהקל באופן משמעותי על הכאבים שנוצרים וכך לעזור למהלך הריון נעים ותקין. ישנן מספר בעיות שחלק מהנשים חוות, שמקורן במפרק הסימפיזיס פיוביס.

אישה הרה טיפול אוסטאופתי

"כל תנועה גורמת לי לכאב, איך אוכל ללדת במצב כזה?"

לעיתים נראה כי אין סוף לדרך הזאת והמסע אינו חלק ומלא במהמורות , אבל הדבר ניתן לשינוי .

סימפיזיוליזיס - כאבים במפרק הסימפיזיס פוביס

מהי מגבלה של מפרק הסימפיזיס פוביס ולמה היא קורת ?
שני שחקנים עיקריים בבעיה זאת, הראשון הוא המפרק עצמו מרכיביו ותכונותיו והשניה היא קבוצת הורמונים

  • הסימפיזיס פוביס הוא מפרק fibro – cartilaginous  בעל דיסק מרכזי, מפרק זה "מחזיק" ומייצב את שני חלקי האגן (כל חלק מורכב משלוש עצמות : אישיום , פוביס ואיליום), בזמן תנועה. מפרק זה מתמודד עם כוחות גזירה ולחץ ומסוגל לספוג מידה מסוימת של תנועתיות. המתקיימת אצל האישה ההרה.

  • השחקן השני או יותר נכון שחקנים, הם הורמונים המופרשים ביתר בזמן ההריון : אסטרוגן , פרוגסטרון ועוד הורמון הנקרא Relaxin  המופרש בזמן הריון. תפקידם של הורמונים אלו הוא לאפשר לגוף המשתנה להכיל את העובר ההולך וגדל. ההורמונים משפיעים על רקמות החיבור והן הפוכות להיות רפויות יותר, כך שהמבנה יכול להתרחב .ההורמון Relaxin חיוני לתהליך הזה אבל לעיתים, אצל חלק מהנשים, החשיפה הארוכה של הרצועות האוחזות את מבנה האגן ומאפשרות לו יציבות , גורמת לשינוי במבנה הרצועה , דבר המוביל לחוסר איזון וחוסר יציבות .

מגבלה בסימפיזיס פוביס מתרחשת כאשר המפרק נעשה רפוי יתר על המידה ובשל כך לא יציב . חוסר יציבות זה יכול לגרום במקרים חמורים לקרע ברקמות המחברות את העצמות האחת אל השניה. 


המונח הרפואי למצב בו המרווח בין עצמות הפוביס עולה על 10 מ"מ הוא : Diastasis של הסימפיזיס פוביס. מצב זה מתחיל בדרך כלל בסוף הטרימסטר הראשון או לאחר 21 שבועות של ההריון.


מחקרים שנעשו על מצב זה לא הצליחו למצוא קשר בין גודל הרווח בין העצמות לרמת הכאב שהאישה ההריונית חווה.
באופן קלאסי, היפרדות זו מאפיינת את המצב של מגבלה במפרק הזה , אך לעיתים המצב הוא לכאורה פשוט הרבה יותר, מצב בו חלק אחד של המפרק נמצא קדמית לשני ב 1-2 מ"מ, לא נשמע רציני, אבל מצב זה יוצר חיכוך היוצר כאב חד מאוד אבל קל מאוד לטפל בו.

כאבים במהלך ההריון - סימפטומים לסימפיזיוליזיס

מהם הסימפטומים שנראה בדרך כלל כאשר מופיעה מגבלה של הסימפיזיס פוביס?


•    כאב מקומי באזור הסימפיזיס פוביס : חד, דוקר, שורף, נוקש.
•    כאב הקורן לבטן התחתונה, מפשעה, ורצפת האגן.
•    קושי בהליכה, עליה וירידה במדרגות, קימה מישיבה, נשיאת משקל, תנועות של כיפוף הירך והרחקתה מנקודת המרכז והסתובבות במיטה במהלך שכיבה.

אז לפני שנצלול הלאה, הנה וידאו עם הסבר יותר מעמיק

"אבל הכאב שלי מוקרן אל הירכיים – איזה הגיון יש בזה?"

התהליך הדלקתי הנוצר במפרק הפוביס ובמפשעה יכול לגרום לכאב המוקרן דרך הרקמות ומשפיע על החלק הפנימי והחיצוני של הירך. הצטברות של חומרים הנוצרים בזמן התהליך הדלקתי גורמים לרקמות להיות רגישות מאוד ונקודות האחיזה של השרירים בפנים הירך נעשות כואבות ומתוחות מאוד.

היסטוריה של לידות מרובות ו/או לידות ארוכות וקשות, הריון בגיל מבוגר , מצב בסיסי של גמישות יתר או חולשה של רקמות החיבור – כל אלו יכולים להיות גורם לסימפיזיוליזיס בכל הריון.

כל אלו, לרבות עבודה פיזית קשה בזמן ההריון, כמו כן, יציבה גרועה, עליה במשקל וחוסר בפעילות גופנית קבועה, לכל אלו, יש השלכות פיזיות על הגוף - גופך זקוק להפסקה על מנת לחזור לעצמו.

"אבל באתי עם כאב גב מדוע את בודקת לי את אזור המפשעה?"

ישנם מספר גורמים היכולים לתרום למגבלה וכאב בסימפיזיס פוביס, שינוי ביציבות ותפקוד האגן, חוסר סימטריה במפרק הסקרו איליאק  והאגן שיכול לגרום לכאב, העמקה של עקומת הגב התחתון הנוצרת בעקבות גדילת הבטן המתרחשת עם גדילת התינוק, חולשת שרירים, בקע בשרירי הבטן, תפקוד לקוי של הירכיים בגלל השינוי ביציבה ועוד.

לעיתים כאבי גב הם סימפטום של מגבלה בסימפיזיס פיוביס ולכן אין זה יוצא דופן שלאחר לקיחת היסטוריה רפואית , נחוצה הערכה כוללת של האגן כולל מפרק הפיוביס. הערכה זו לרוב מגלה כאב או מגבלה באזור.

לקיחת ההיסטוריה הרפואית חשובה גם על מנת לשלול פתולוגיות שונות אחרות כמו זיהום בשלפוחית השתן, צירים של לידה מוקדמת או בעיות הקשורות למערכת העיכול .

תהליך הטיפול האוסטאופטי - אז מה עושים?

כאוסטאופתים עלינו לבנות תמונה של גוף המטופלת ולהבין את היחסים בין חלקי הגוף השונים כלפי מקום מסויים.

למשל, בעיות בסימפיזיס שיכולות להיגרם משרירי פנים ירך מתוחים, מתח שנגרם מהצורך של הגוף להסתגל למצב יציבתי חדש, ידרשו גישה שונה לגמרי מבעיה אמיתי של היפרדות המפרק ובעיה ברצועות מפרק הסימפיזיס עצמו שנגרמה מחבלה לרקמה בעקבות הרמת משא תוך כדי סיבוב הגוף, גם היא תדרוש גישה שונה לגמרי משתי הבעיות הקודמות.

איזה בהריון - כאבים באגן התחתון

"אבל אני צריכה לאסוף את הילדים שלי מהגן ולעשות קניות ו..."

לא ! את לא צריכה, מה שאת כן צריכה הוא טיפול ומנוחה לאחר הטיפול.
לעיתים לאחר הטיפול הכאב מוחמר פי שתיים לפני שחשים הקלה. אין מה לדאוג, מצב זה ידוע ומוכר. זהו מצב בו הגוף עושה סוג של אתחול - reset, את חייבת לתת לגוף זמן ולהקשיב למה שקורה .

אנא... השתמשי בעצתנו, פעמים רבות אנחנו פוגשים כאלו המתעלמות מעצתנו וממשיכות בפעילות. תנועה היא דבר מבורך וחשוב, אבל הצורך לתת לגוף זמן להחלים הוא חיוני .

"האם אהיה בסדר ? האם אהיה בסדר במהלך הלידה?"

כאוסטאופתים אנו יכולים להציע הרבה יותר מכל אחד אחר, לנו יש את הזמן, המיומנות והיכולת לעשות הערכה של מנח אגן המטופלת, יציבתה ולאחר ההערכה לטפל בהתאם לממצאים.

ההתמחות שלנו היא בבריאות האישה כך אנו מבינים את השינויים האנטומיים והפיזיולוגים שכל אישה עוברת בכל תקופה בחייה.
אנו משתמשים במגוון טכניקות ספציפיות לאיזון האגן אולם לעיתים בנוסף נטפל במגוון טכניקות נוספות. כמו כן, לעיתים ניתן למטופלת תרגילים לעשות לבדה בבית על מנת לעזור בזירוז ההחלמה של רקמות האגן במהלך ההריון.

רוב הבעיות בסימפיזיס פיוביס פתירות וניתנות לטיפול. רמת הכאב יורדת, התנועתיות עולה והלידה בדרך כלל רגילה .

בחלק מהמקרים המטופלות מדווחות על הקלה בכאב אבל מגבלה הנשארת בתנועתיות, גם במקרים אלו לרוב הלידה מתרחשת ללא הפרעה נוספת בגלל המפרק. אין תוצאה אחת לטיפול זה אבל לרוב המטופלות מדווחות על שיפור והקלה המאפשרים להם להמשיך וליהנות מהמשך ההריון .

"מתי אני יכולה לבוא לטיפול?"

אנו כאוסטאופתים יכולים לטפל בך לאחר חלוף 14 שבועות מתחילת ההריון. נשים רבות חוות כאב בהריון מבלי לדעת שהבעיה שלהן נובעת ממפרק הסימפיזיס פיוביס, אז אם אינך בטוחה, התקשרי אלינו, ספרי לנו מה קורה ואנחנו נעשה הכל כדי שתחזרי להיות את עצמך.

bottom of page