Osteoleida אוֹסְטָאוֹלֵידָה
אוסטאופתיה לילדים-אמהות
Pamela Benibri
Perinatal osteopathic medecine
osteopath D.O-lecturer
עשרה טיפים ראשונים לשיפור בריאות התינוק.
לידת ילד זו ברכה ומתנה אבל גם אתגר לא פשוט, לפניכם עשרה טיפים חשובים וראשונים לשיפור בריאות התינוק
עד לידתו של ילדנו הראשון, אנחנו עדיין הילדים של הורינו ובבת אחת מגיע לעולם התינוק שלנו ורמת הדאגה האחריות והפחד עולה מ - אפס לאין סוף ברגע אחד. בבת אחת אנחנו הופכים ל"מבוגר האחראי".
לא משנה אם זהו ילדנו הראשון או לא, תמיד עולות שאלות והתמודדויות שאינן מוכרות לנו. לסטטוס החדש יש השלכות פיזיות ופסיכולוגיות על ההורים, על משפחותיהם ועל המצב החברתי-כלכלי מעבר לרצונם לתת חיים ולאהוב את הילד.
החיים אותם היכרנו מפסיקים להתקיים. חלק מהחופש שלנו לא קיים יותר. משימות כמו אכילה, שינה ואפילו ביקור בשירותים, הופכות להיות מבצעים מתוכננים היטב שלעיתים למרות התכנון - כושלים. מרחב המחיה שלנו נכבש על ידי אביזרים של טיפול בילדים וזמננו מפונה לאתגרים כמו הנקה, התמודדות עם זמני שינה וערות השונים משלנו, בכי שלעיתים קרובות איננו יודעים ממה הוא נובע או איך להפסיק אותו, עיכול וכאבי בטן, נושאים בנאליים לחלוטין שלפתע הופכים למרכז חיינו.
אוסטאופתיה לתינוקות
אוסטאופתיה נותנת מענה להרבה מהבעיות שהזכרתי על ידי טיפול טבעי המורכב מפרוטוקולים קצרים. הטיפול האוסטאופתי מאפשר לילד ולהורה להתחיל את החיים המשותפים ברגל ימין.
הטיפול מאפשר איזון של הגוף, מבחינה פיזית ורגשית, מטפל ברוב הבעיות שפוגש ילד במהלך התפתחותו ומונע מספר הפרעות בתפקוד ולקויות.
כמטפלים אנו מתשאלים ולוקחים בחשבון את תנאי ההריון, את נסיבות הלידה ואת כל הפרמטרים סביב הילד.
בחו"ל, המערכת הציבורית כוללת מעקב אוסטיאופתי החוסך למשפחה וכמובן לילד את דאגות ההתפתחות, אם נסתכל על כך באופן רחב יותר, המעקב האוסטאופתי חוסך לרשויות הציבוריות והבריאות, תקציבי טיפולים רפואיים ארוכים.
אבל קודם כל, ההורים יכולים, בדרכם שלהם, לקחת על עצמם את בריאותו של הילד בחזון אוסטאופתי ואכן, מספר מסוים של טיפים ראשוניים יכול להבטיח את שיפור בריאות התינוק.
עשרה טיפים ראשונים להתפתחות בריאה של התינוק.
טיפים אלה חלים על ילדים מרגע היוולדם ועד גיל 6 חודשים. (אין קשר בין טיפול אוסטאופתי והנחיצות במעקב רפואי).
-
המגע - לגעת בתינוק ללא חשש
מחקרים רבים מוכיחים שהמגע חיוני ביותר בהתפתחות הפסיכו-מוטורית של הילד. העור הוא איבר החישה הגדול ביותר שלנו. אנו יכולים להיוולד ולהתפתח ללא ראייה, שמיעה או ריח אבל לא בלי מגע. על ידי המגע, המוח הבלתי-בוגר,מקבל ארגז מידע על קווי המתאר של הגוף. מגע חיוני ליצירת מספר מסוים של מסלולים עצביים הגורמים להבשלה של המוח ובונים את יחסיו עם הגוף. מגע חיוני גם למערך הרגשי של התינוק הגדל. כל כך חיוני שלעיתים נראה בעיות רגשיות בבגרות שנובעות מהעדר מגע או ממגע לא תקין בילדות.
המגע גורם להפרשת אוקסיטוצין - "הורמון האושר" והחיבור האנושי.
המגע הטוב ביותר הוא עיסוי התינוק - עיסוי אינסטינקטיבי ללא שמן על הבגדים, גב, צוואר עד כפות הידיים והרגליים, על הגולגולת, הפנים לאורך כל עמוד השדרה (עיסוי ומגע לא מסוכנים, אפילו בגולגולת).
עיסוי תינוקות - חשיבות
-
תקשורת - לדבר עם התינוק.
תקשורת וורבלית מתחילה מהלידה וקולות מעורבים ברגשות חשובים מאוד להתפתחות הרגשות במערכת הלימבית ולהפרשת הורמוני ההרפיה לאחר גירוי חוש השמיעה.
ברמה הרגשית, ההתפתחות שמיעתית חשובה לילד כמו להורים: חשוב לתינוק לשמוע קול אוהב, לשמוע עדכונים לגבי שינויים, דברים שקורים סביב הילד ונותנים לו תחושת ביטחון. האלף-בית של החינוך הוא לחכות את ה"גדולים". דבר זה נכון גם מבחינת תקשורת. תקשורת המאפשרת גם בהווה ובעתיד לפתור בעיות, קשיים, להתמודד ולהסתגל.
-
אורח חיים מאוזן של ההורים - הורה בריא = ילד בריא (בגוף ובנפש)
החינוך מתחיל מזמן הלידה, כלומר, ההורים נותנים לילד גישה לידע, הרגלים ולמידה מסוימים שיאפשרו לו להגדיל את הפוטנציאל שלו להיות מאושר ולהתמודד עם הקשיים שיוצגו לו במהלך חייו.
ההורה הוא מתווך. ככל שהוא יהיה בריא ברמה הפיזית, הנפשית והרגשית, ישפיע הדבר על בריאות ילדו ולכן חשוב לשמור על: אוכל מגוון ומאוזן, הידרציה של הגוף כלומר לשתות מים (במיוחד עבור אמהות מיניקות) והקפדה על שעות שינה.
להיות בריא נפשית ורגשית לעיתים כרוך גם ב: לבקש עזרה ולדעת לקבל אותה, כמו כן לדאוג לאיזון רגשי דרך שיחות, כתיבה, הליכה בטבע והכי חשוב, להמשיך לעשות דברים שאוהבים.
-
עיטוף הפעוט: להעניק תחושת ביטחון.
רוב התינוקות מסכימים להיות בעיטוף ובערך בגיל חודש יעדיפו עיטוף של הגוף ללא הגפיים העליונות. תנוחה זו היא תזכורת לתנוחת הרחם המוכרת והבטוחה והיא יוצרת גשר בהסתגלות לעולם שאליו הילד שייך עכשיו. טכניקה זו מאפשרת לו להירגע ולהירדם באופן אוטונומי ומאפשרת לגוף הרפיית שרירים מול מתח רקמות גופו של התינוק. (בדרך כלל תינוק שאינו פג מסכים להיות עטוף רק חודשיים).
-
מציצה: רפלקס המציצה חיוני להתפתחות הילד.
מציצה היא רפלקס פרימיטיבי החיוני להתפתחותו הנכונה של התינוק, מלבד העובדה שהוא מבשיל את מנגנון הלעיסה, הבליעה ומפתח את חלל הפה על מנת להכין אותו לאכילה, התהליך עוזר גם לתהליך הנשימה וגם להתפתחות הדיבור. המציצה יוצרת מנגנון שעוזר לתינוק להפריש חומרים ספציפים העוזרים לו להירגע ומאפשר לו להיכנס לתוך מצב של שינה. בנוסף, חומרים אלו עוזרים לתינוק להתמודד במצבי תסכול וכאב בכל מצב (בהנקה, אכילה מבקבוקים, תינוק שלוקח מוצץ). חשוב לשמור על מנגנון המציצה שמציע לתינוק ככלי של אוטונומיה מול אי הנוחות של החיים.
-
גירוי חוש הריח - חולצה עם ריח של האם ליד התינוק.
לעתים קרובות מומלץ לשים חולצה עם ריח האם ליד התינוק. דבר זה נותן תחושת בטחון. עירור חוש הריח תורם לאיזון רגשי ורגיעה כאשר התינוק לא שקט.
-
שימוש באינטואיציות ההורה:את/ה כל הזמן צודק/ת.
להיות הורה קשה במיוחד בעולם שמצד אחד האינפורמציה חשופה לכולם, הרשת מוצפת במידע שחלקו מהימן אבל לא כולו ומצד שני אנחנו ניצבים מול מערכת רפואית המקדישה זמן מועט מידי לכל מטופל. לעיתים קרובות מידי, מקור חוסר התשובות לשאלות ההורים, נובע מחוסר הקשבה. לכן תמיד טוב וחשוב לבטוח בעצמנו.
-
תמיכת הראש של התינוק: השפעה על כל התפתחותו.
תמיכה בראשו של התינוק לפחות במשך שלושת החודשים הראשונים היא הכרחית. השרירים, העצבים וכל הרקמות האנטומיות עוד לא מוכנות להפעיל את מנגנון הגנה המגן את המוח, המערכות והגוף.
חשוב לשמור על תנוחות התומכות בראש התינוק אפילו במהלך ההנקה, כדי למנוע יצירה או גירוי של מתחים גדולים על בסיס הגולגולת המשפיעים על: התפתחות פסיכומוטורית של הילד, איזון מערכות העיכול והנשימה (לחץ באזור יכול להשפיע על המערכת על ידי הקשרים אנטומים ופיזיולוגים).
תמיכה בראש התינוק הכרחית בשלב הראשון
-
תנוחות התינוק: איזון בהתפתחות שלו.
על פי משרד הבריאות, יש לתת לתינוק לישון על הגב, דבר שאינו מבטל את העובדה שיש לשנות את תנוחות התינוק לאורך כל היום.
גוף האדם מורכב מיותר מ 75% מים והוא גמיש במיוחד אצל התינוק. זרימת הנוזלים (לימפה, דם, נוזל תוך גולגולתי וכו') נחוצה על מנת להעביר את כל החומרים החיוניים לצמיחתו והישרדותו של התינוק. להניח באופן קבוע את התינוק באותה תנוחה, מונע מהנוזלים לזרום באופן חופשי ולכן מפריע בכל התפקודים הגורמים להתפתחות תקינה. לכן, חשוב להניח אותו לסירוגין על הבטן, גב ושני צדדיו .
-
לשפר את מערכת הנשימה = שיפור הגדילה ותפקודי המוח.
מערכת הנשימה של התינוק לא בשלה (לכן הנשימה יכולה להיות קולנית ורעשנית). מערכת הנשימה מושפעת מחלקים מסוימים במוח, דרכי נשימה עליונות והתחתונות.
פרטנו מקודם כמה חשוב לשמור על בסיס הגולגולת והעורף, האזור במוח הנמצא בבסיס הגולגולת ומשפיע באופן ישיר ואחראי על נשימה.
מערכת הנשימה העליונה - אף כל, מומלץ לרוקן את האף במידת הצורך, כדי לשמור על נשימה מהאף ולא מהפה. (לא באופן סיסטמטי וקבוע כדי לא ליצור מצב בו דרכי נשימה לא ידעו להתרוקן לבד)
נשימת פה לא אופטימלית לחמצון המוח וגם לגדילתו והתפתחותו. נשימה דרך האף קשורה בין היתר להפרשות הורמונליות כך שבנשימה דרך הפה הפרשת ההורמונים אינה אופטימלית, דבר היכול להוביל לעייפות. בגלל סיבות אלו ההמלצה היא להקפיד על סגירת הפה של התינוק וללמד אותו ככל שהוא גדל לנשום דרך האף עם פה סגור.
לבסוף, לכל ילד מגיע לפחות טיפול אוסטאופתי אחד במהלך התפתוחותו .
ילד שמרגיש טוב פיזית, נפשית ורגשית, עם עצמו ועם הוריו, יוכל להפוך לאדם מבוגר מאוזן ומאושר.
אנחנו כאן בכדי לשמור על בריאותך ונשמח לענות על כל שאלה שתצוץ
פמלה נאוה הראש - מנהלת המרכז ואוסטיאופתית D.O
בעלת ניסיון רב בטיפול אוסטיאופתי באמהות ותינוקות, מעבירה הרצאות ומלמדת אוסטיאופתיה במוסדות שונים. בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת טולוז, בעלת המרכז לאוסטיאופתיה "אוסטאולידה" ואמא לארבעה ילדים.