Osteoleida אוֹסְטָאוֹלֵידָה
אוסטאופתיה לילדים-אמהות
Pamela Benibri
Perinatal osteopathic medecine
osteopath D.O-lecturer
הנקה נכונה, קשיים ופתרונות
תהליך ההנקה מאוד חשוב להתפתחות התינוק, התהליך יוצר קשר בין האמא לתינוק ומחבר אותם באופן רגשי ואינטימי, חלב האם הוא המזון הבריא ביותר שניתן לתת לתינוק, חשוב מאוד לשים לב שהתהליך קורה באופן טבעי ונכון ובמקרה הצורך לפנות לתמיכה.
במדריך הבא ישנם מספר דגשים ונקודות חשובות בנוגע להנקה נכונה וכן הסברים על הבעיות שיכולות לצוץ וכיצד להתמודד איתן.
תנוחת הנקה
כמה דגשים חשובים בנוגע לתנוחת הנקה, קודם כל שיהיה לאם ולתינוק נוח והדבר השני, לדאוג שנחירי התינוק פתוחים ולא חסומים עם השד. בתנוחה הקלאסית האם נשענת אחורה, על כרית, אפשר להיעזר בכרית הנקה, יש להניח את התינוק בצורה מאוזנת ולתמוך בו בעזרת היד מלמטה, כאשר יד האם מתחת לראש התינוק. בזמן תחילת ההנקה, מרימים מעט את התינוק לינוק, מקרבים את הראש התינוק לפטמה, הוא פותח מעט את הפה, מקרבים את ראשו אל הפטמה וביד השניה מחברים את הפטמה אל פיו. ככל שיש יותר ניסיון והתינוק גדל, כך התהליך פשוט יותר, מחבר יותר ומאפשר יותר גמישות ונוחות. במקרה שהתפיסה של פה התינוק והפטמה לא טובים, יכולים להיווצר כאבים בחזה וזה יכול להשפיע על קצב היניקה, או על בליעת אוויר, יש המון סרטונים בנושא, מומלץ לשים דגש על החלק הזה.
הנקה נכונה
כאשר ההנקה נכונה, התינוק רגוע רוב הזמן, מראה סימנים מקדימים כאשר הוא רעב, אם בעיניים סקרניות ואם בתנועות שפתיים, התינוק יונק משני השדיים, לא מתעייף מהר והיניקה רציפה, השדים אינם גדושים ולא כואבים מידי, כל אלו מעידים על הנקה מוצלחת וטובה. מומלץ לשקול את התינוק בצורה עקבית, כדי לראות אם היניקה של התינוק באמת אפקטיבית והוא עולה במשקל.
טיפול באם
חשוב לדאוג לרווחת האם, אם היא מרגישה טוב, אז זה יכול לעזור ליצור החלב, בצורה פרקטית יותר. חשוב לשמור על מנוחה ולא להיות פעילות יותר מידי, יצור החלב מתגבר דווקא בשעות המנוחה, בעיקר בלילה, אבל גם במשך היום בזמן הרגיעה.
מומלץ גם כן לשתות הרבה מים, מעבר לרגיל, אפשר לשים אפליקציה שמזכירה מתי לשתות, או להחזיק בקבוק מים ליד המיטה
סרטון על תנוחות הנקה
סרטון המסביר כיצד יש להניח את התינוק בצורה שתיהיה נוח לו ולאם
תזונה במהלך הנקה
אין דגשים מיוחדים בנוגע לתזונה, רק חשוב לאכול בריא ומסודר וכמובן לאכול יותר מהרגיל. במהלך ההנקה ולאחר הלידה מופרש הורמון בשם פרולקטין המעודד רצון לאכול, כך שבאופן טבעי את יותר רעבה. ייצור החלב צורך אנרגיה רבה ולכן הגוף דורש קצת יותר אוכל מהרגיל. לנשים טבעוניות מומלץ לבדוק צורך ב B12 ונשים רגישות ללקטוז, מומלץ לבדוק צורך בסידן. בנוגע לשתיית אלכוהול, הרכב האלכוהול בחלב האם זהה להרכב בגוף האם, לכן מומלץ לא לצרוך אלכוהול בכל תקופת ההנקה, כדי לא להעביר לגוף התינוק, לצריכת אלכוהול יש השפעות רבות ביניהם עלולה להיות השפעה על שינת התינוק.
שימוש במשאבת הנקה
זה נשמע ממש לא נעים והופך אותנו למכונת ההאכלה, אבל יש למשאבת הנקה יתרונות ונוחות. היא עוזרת לריקון השד, תהליך שמעודד יצירת חלב. במקרה של גודש בשד גם ניתן להיעזר במשאבת הנקה, במקרה של שדים דלות, משאבת הנקה יכולה לעודד יצירת חלב וכמובן שהיא מאפשר מעט חופש לאם.
כאשר שואבים את חלב האם, אפשר לשמור את החלב במקרר לשימוש מאוחר יותר. ישנן משאבת הנקה ידנית וישנה חשמלית,כדאי לחקור את הנושא ולראות איזה משאבה יותר נוחה, החשמלית, אוטומטית יותר ויעילה או ידנית שהיא פחות מרעישה ויותר אינטימית. אפשר להשאיל ביד שרה או לקנות חדש.
קשיים במהלך ההנקה
תהליך ההריון והלידה או לא פשוט אבל גם השלבים הראשונים בגדילה ובהתפתחות ממש לא פשוטים ודורשים כוחות רבים מהאם והתינוק, לעיתים אל אף ההתמדה והסבלנות עדיין ישנם קשיים.
גודש בשד
כאשר נוצר החלב בשדיים ועדין לא ינקו אותו נוצר גודש בשד, גודש בשד עלול להופיע במיוחד לאחר הימים הראשונים של הלידה כאשר החלב מתחיל להיווצר בצורה משמעותית, גודש בשד אינו מצב רצוי, הוא יוצר כאבים בחזה, החזה נראה נפוח ולא גמיש ומקשה על התינוק לינוק.
הדרך הפשוטה לשחרר היא באמצעות הנקה, לכן חשוב שהתינוק ינוק כמה שיותר משניי השדיים, במקרה שהוא מסרב, כדאי לשאוב את החלב באופן ידני כדי להוריד את הגודש, אם באמצעות סחיטה של השד או בעזרת משאבת חלב, לתת לשד לנוח ולנסות שוב להניק. מומלץ גם לעסות את החזה הגדוש כדי לעודד את שחרור החלב והזרמת הדם בשד. לשים לב שהגודש לא נובע מסתימה בשד או דלקת
כאבים בפטמה
כאבים בפטמה נובעים בדרך כלל מלחץ גבוה של פה התינוק על הפיטמה, יכול לנבוע מתנוחה לא נכונה של התינוק במיוחד בחיבור לפיטמה. מומלץ להחליף בין השדיים כדי ליצור איזון ולהוריד עומס. אפשר גם למרוח על הפטמה חלב אם או לנולין טהור שעוזרים להרגיע את העור ולהחלים. פחות מומלץ להשתמש למרוח סבון או קרם גוף, שאינו בריא לתינוק, אבל כן אפשר להשתמש ברפידות הנקה רפואיות המכילות חומרים העוזרים לפטמה להחלים.
בכי לא מוסבר
בכי התינוק יכול לנבוע מסיבות רבות, בשלבים הראשונים של התפתחות התינוק רבות מהן קשורות להנקה, בליעת אוויר רבה מידי, או אי עשיית גרפסים ושחרור האוויר, בעיה זו עלולה ליצור כאבי בטן אצל התינוק. סיבה אחרת יכולה להיות הנקה דלה מידי, כך שהתינוק נשאר רעב ולא שקט.
לעיתים ישנם קשיים בהנקה הנובעים מבעיות פיזיות בגוף התינוק, או מהתנהלות לא נכונה, לכן כאשר ההנקה מלווה בלחץ והופכת להיות לא נעימה וקשה, מומלץ לפנות לעזרה חיצונית, אם בהדרכה ואם בעזרה פיזית, כמו טיפול אוסטאופתי.
איך מזהים בעיות הנקה?
יש כמה פרמטרים שניתן לשים לב אליהם, אבל הכי חשוב להיות סבלניים וללמוד ולהקשיב להתנהגות התינוק. שימי לב לחוסר עליה במשקל, או לאי סימטריה ביניקה בין השדיים, כמו כן גם פצעים מסביב לפיטמות, סימניים אלו יכולים להעיד על בעיה. האם התינוק מקומר מידי ולא מרגיש נוח במהלך היניקה? האם ההנקה אינה רציפה והתינוק מתעייף מהר ואינו רגוע? לעיתים התינוק בולע הרבה אוויר במהלך ההנקה דבר היוצר כאבי בטן מאוחרים יותר, כל אלו עלולים להעיד על הנקה שאינה תקינה.
אוסטאופתיה והנקה
תהליך הלידה הוא תהליך מאוד משמעותי לאם ולתינוק, במהלך הלידה עוברים לחצים פיזיים מאוד גבוהים, שיש להם השלכות על הפיזיות והשלד של התינוק. לשימוש באפידורל, או לידה מכשירנית ישנן גם השלכות משמעותיות ולעיתים השפעה ישירה על ההנקה, אם ביכולת נמוכה למצוץ את הפטמה, קשיים ביניקת חלב האם, בליעת אוויר גבוהה מידי, תפיסה חזקה מידי או חלשה מידי הפטמה. כמו כן תנוחה לא נכונה של התינוק בזמן ההנקה יכולה לנבועה מהמצב הפיזיולוגי של התינוק, עלולה ליצור קימור במהלך ההנקה, כך בעצם ליצור קשיים נוספים בתהליך.
בעיות רבות בהנקה נובעות למעשה מהמצב הפיזי של התינוק, לאוסטאופתיה יש את היכולת בעזרת הבנה של המבנה האנטומי והפיזיולוגי לשחרר באמצעות טיפול עדין את הלחצים שהתינוק חווה ולפתור בעיות אנטומיות ופיזיולוגיות של התינוק. כך מאפשרת התפתחות, האכלה ורוגע לתינוק ומחזקת את הקשר בין האם לרך הנולד.
אנחנו במרכז אוסטאולידה כאן בשבילכן, לתמוך, לאבחן ולהנחות כיצד להניק טוב יותר.
סרטון על כיצד אוסטאופתיה עוזרת לבעיות הנקה
סרטון קצר שמסביר כיצד אוסטאופתיה עוזרת בבעיות הנקה, על הסוגים השונים של הבעיות ועל דרך הטיפול